Aanbod voor scholen

Wil je met je klas naar de bibliotheek komen? Tof!
Hier kan je terugvinden wat de mogelijkheden zijn.

1.     Bibplusbezoeken

Met de bibplusbezoeken werken we met de bibliotheek doelbewust aan enkele educatieve doelen, en dit telkens rond een bepaald thema. We proberen de bibplusbezoeken te beperken tot maximaal twee bezoeken per trimester. Tijdens een bibplusbezoek kunnen er natuurlijk ook boeken worden ontleend na de activiteit.  

September-oktober: introductiebezoek

Wat kan er allemaal in de bibliotheek, en wat mag er zeker niet? En waar staan die spannende boeken ook alweer? Met een spel (her)ontdekken we samen de bibliotheek.
Voor wie: 3e kleuterklas, 1e tem 6e leerjaar.

November-december: voorleesweek

Naar jaarlijkse gewoonte wordt de voorleesweek georganiseerd in de laatste week van november. Ook wij willen graag onze jongste bezoekers laten smullen van heerlijke verhalen.
Voor wie: 2e-3e kleuterklas, 1e tem 3e leerjaar.   

Januari-februari: Gedichtendag & Poëzieweek

We proeven van taal en spelen met woorden, in een interactieve en creatieve workshop rond poëzie.            
Voor wie: 4e, 5e en 6e leerjaar.

Maart: Jeugdboekenweek

Met als thema ‘Humor’ wordt de jeugdboekenweek ook dit jaar weer een pretje! Kom in de bib mee giechelen en bulderlachen met één van onze fantastische vertellers!        
Voor wie: 1e tem 6e leerjaar.

April: Kleuterintroductiebezoek

Een speciale introductie, voor alle instappertjes: we verkennen de bib en ontdekken de mooiste verhalen. En misschien hebben mama’s en papa’s wel zin om hun kotertje mee naar de bibliotheek te begeleiden? Ook voor hen voorzien we dan een aangepaste rondleiding! 
Voor wie: Instapklas en 1e kleuterklas, en hun ouders.

April-mei: digitale week

Met de 3e graad willen we graag inzetten op mediawijsheid en spelen we samen het sm@rtbibspel. Met dit ganzenbord ontdekken we aan de hand van vragen en opdrachten de computer en leren we webapps kennen zoals lavar – comic strip – pixlr- videopad – Iwish – Iomap - … We leren spelenderwijs zoeken, zowel in de bibliotheekcatalogus als op het internet.          
Voor wie: 5e en 6e leerjaar

Juni: Strips- & comicsplezier

Stripboeken hebben een grote aantrekkingskracht op kinderen. In een creatieve workshop verkennen we samen de vorm, inhoud en opbouw van een stripverhaal. Laat die onomatopeeën maar komen!         
Voor wie: 3-4e leerjaar

De data voor deze plusbezoeken worden aan het begin van het schooljaar afgesproken.
Indien jullie niet (meer) kunnen komen, gelieve dit dan tijdig door te geven. Dit kan door even te bellen naar de bibliotheek (02/533.98.66) of een mailtje te sturen naar jeugdbib@stgilles.brussels

OPGELET: niet alle plusactiviteiten kunnen zomaar verplaatst worden, gelieve ons dus tijdig te verwittigen.  
Een overzicht van alle afspraken kan gevonden worden op deze website.

2.     Uitleenbezoeken

Naast bibplusbezoeken zijn jullie tussendoor steeds welkom voor een uitleenbezoek. De frequentie van de uitleenbezoeken bepalen jullie zelf, en worden altijd telefonisch afgesproken. Zo is er zeker steeds een jeugdmedewerker aanwezig om de leerlingen te begeleiden naar Het Leukste Boek. Je kan natuurlijk ook een vaste regelmaat afspreken, of bij je bezoek een afspraak vastleggen voor een volgende keer.

Per klas is er een klassenkaart, die geldig is voor de hele klas. Aan een klassenkaart zijn bijzondere uitleenvoorwaarden verbonden: 

-          De klas mag boeken voor een langere periode (langer dan 3 weken) ontlenen.

-           De klas mag een onbeperkt aantal materialen ontlenen.              

-          De klas hoeft geen boetes te betalen.   

De klassenkaart kan eenvoudigweg aan de balie worden aangevraagd en is volledig gratis. Wanneer er boeken verloren of beschadigd zouden zijn, dan is de school daarvoor verantwoordelijk, tenzij er andere afspraken gemaakt worden met de leerling en zijn/haar ouders.  
De klassenkaart staat niet op naam van de leerkracht, maar op naam van de school. Ben je nieuw of vervang je iemand tijdelijk, vraag dan zeker even naar de klassenkaart van je voorganger.

Past het toch niet meer om te komen? Gelieve ons dan ook (telefonisch of per mail) een seintje te geven.

3.     Een uitleenbezoek met een plusje

De gewone uitleenbezoeken vullen wij met véél plezier aan met een spelletje, een vertelmoment of met onze kamishibaï! Bij het vastleggen van het uitleenbezoek, kunnen hierover extra afspraken gemaakt worden!