En dan is er ook nog...

Naast de diverse bibbezoeken, kunnen jullie bij de bibliotheek nog véél meer terecht. Wij staan ook open voor vragen, projecten en suggesties, dus aarzel niet om ons te contacteren!

1.     Boekenkoffers

Voor de leerlingen van de Nederlandstalige scholen en de immersiescholen van Sint-Gillis, alsook voor de kinderen uit de (Nederlandstalige) kinderdagverblijven kunnen we een koffer samenstellen barstensvol heerlijke lees-, prenten- en voorleesboekjes. We houden hierbij zeker rekening met de thema’s die in klasverband worden behandeld. De boeken kunnen worden opgehaald in de bib of we kunnen ze ook aan school leveren met onze bakfiets.

2.     Vertelplaten/Kamishibaï

Kamishibai - waarbij 'kami' papier betekent en 'shibai' drama - is een eeuwenoude visuele verteltraditie uit Japan.  De verteller toont de prenten aan de kinderen en vertelt het verhaal aan de hand van de tekst die op de achterkant van de platen staat. De bibliotheek heeft een uitgebreide collectie van vertelplaten en ook een kamishibaï-theatertje. Je kan naar deze verhalen komen luisteren in de bib, maar we lenen de vertelplaten ook graag uit aan scholen en kinderdagverblijven.

3.      Leeslijsten/spreekbeurten/themaweken

Ben je als leerkracht op zoek naar een leuk onderwerp voor een spreekbeurt of themaweek met je klas? Moeten je leerlingen een boekbespreking maken en zoek je naar leestips? Laat je eens verrassen door de vakkennis van jouw bibliotheekmedewerkers, wij helpen je dolgraag op weg!

4.     Aankoopsuggesties en boekentips

Ben je al lang op zoek naar een bepaald boek? Mis je een bepaald thema in onze voorleesverhalen? Moeten je kinderen een spreekbeurt maken, maar hebben wij te weinig boeken over dit thema? Of heb je hét beste boek ooit ontdekt, maar staat het nog niet in onze bibliotheek? Laat maar horen, dan kopen wij deze boeken aan!

5.     Digitaal leren: go-press & fundels

De bib van Sint-Gillis geeft je toegang tot het GoPress Krantenarchief, een doorzoekbaar digitaal archief van krantenartikelen.Je kan GoPress raadplegen op de computers in de bibliotheek, maar als lid van de bib kan je het archief ook thuis en in de klas doorzoeken. Vraag je ticket met persoonlijke code aan bij één van onze bibliothecarissen. Met die code hoef je jezelf slechts éénmaal te registreren om een jaar lang, waar je ook bent, het archief te raadplegen, artikels af te drukken of op te slaan. Het archief is doorzoekbaar op http://krantenarchief.bibliotheek.be.  

Met datzelfde account kan je vanaf heden ook fundels bekijken in de klas. Fundels zijn e-boeken voor kinderen, waarbij de verhalen aangevuld worden door filmpjes, spelletjes en kleine leestrucjes. We hebben digitale prentenboeken, maar ook AVI-boeken bestaan reeds digitaal. Vraag er even naar bij je volgende bibliotheekbezoekje!